dimecres, 24 de setembre del 2014

NEIX UNTIKESKEN
       


   Entorn del segle VI a.C., uns agosarats navegants foceus procedents de Massàlia, varen fondejar a prop de l'illot o la península de l'actual Sant Martí d'Empúries i desembarcant a terra varen fundar Emporion. De la mateixa manera, uns quants, en Manel Armas, en Jordi Boix, en Rafel Bruguera, la Mari Dubé, en Josep Maria Guinart i en Rafel Sabadí, "en-grecs-cats", del segle XXI, hem fundat l'associació Untikesken.


Per què aquest fundadors i no uns altres?

A l'Escala, a Catalunya, centenars de persones podrien haver fet aquesta opció, sens dubte. Però alguns dels fundadors vàrem creure que calia cercar un criteri més o menys objectiu, que no pogués ser posat en judici en funció de motius d'amistat, de proximitat, de coneixements tècnics o científics, polítics,... Es va optar pel criteri - hagués pogut ser qualsevol altre -  de persones que haguessin estat alcaldes o regidors de cultura en els mandats dels dos primers. I així en resulta la llista dels fundadors, que després d'un parell de reunions preparatòries i sobre alguns esborranys d'estatuts i d'acte de constitució, vàrem fer el pas definitiu de la fundació.

Hi ha antecedents?

A l'Escala, al període de la preguerra i la república hi havia una associació amb objectius similars a aquesta. Era una delegació d'una associació d'àmbit nacional de Catalunya, i es deia Amics de l'Art Vell. De tot plegat en Jordi Gallegos en va fer un bon treball de recerca, que està publicat a la "Revista d'Història Universitària".  Més tard, a la immediata postguerra, el director d'Empúries Martín Almagro va activar també una associació d'amics d'Empúries, que entre altres activitats va finançar la publicació d'alguns llibres sobre recerques emporitanes.

I per què aquest nom tan estrambòtic?

Untikesken era un dels noms ibers de la ciutat d'Empúries. La idea parteix de la voluntat de que l'associació s'orienti des de l'òptica i el punt de vista dels autòctons, dels habitants dels territori, des d'aleshores en l'època clàssica, però també en els moments actuals. Tothom és conscient del valor de la cultura grega i la romana en temps passats i la seva encara influència actual, però al costat d'aquelles existia també una població autòctona que rebia i s' interrelaciova amb les noves aportacions foranes, tot integrant certs aspectes, de forma similar al que succeeix ara i al que ha passat al llarg dels segles en aquest territori, que és de pas i d'acollida.

Ho hem celebrat?

A Ullastret, a l'Ibèric -un restaurant-, entorn d'una taula. Com manen els cànons i s'ha fet des de sempre per ressaltar tots els actes solemnes.

I ara què?

Ara estem en plena tramitació formal. Ja hem demanat el registre a la Generalitat i tenim un NIF provisional. Esperem la inscripció definitiva, d'uns estatuts que són certament atípics, doncs hem volgut inspirar-nos en el món clàssic: l'Associació Untikesken serà un duumvirat.
Ja hem presentat l'entitat al MAC-Empúries i a l'Ajuntament. I el dilluns dia 18 d'agost farem una roda de premsa de presentació.
L'objectiu immediat és créixer i ser molts associats. Com més serem, més pressió, il·lusió i capacitat hi haurà per organitzar activitats i ajudar a la recerca i ala difusió d'Empúries.

I jo puc associar-m'hi?

I tant! Envia'n s un e-mail a l'adreça untikesken@gmail.com i et direm com fer-ho.