dimecres, 24 de setembre del 2014

NEIX UNTIKESKEN
       


   Entorn del segle VI a.C., uns agosarats navegants foceus procedents de Massàlia, varen fondejar a prop de l'illot o la península de l'actual Sant Martí d'Empúries i desembarcant a terra varen fundar Emporion. De la mateixa manera, uns quants, en Manel Armas, en Jordi Boix, en Rafel Bruguera, la Mari Dubé, en Josep Maria Guinart i en Rafel Sabadí, "en-grecs-cats", del segle XXI, hem fundat l'associació Untikesken.


Per què aquest fundadors i no uns altres?

A l'Escala, a Catalunya, centenars de persones podrien haver fet aquesta opció, sens dubte. Però alguns dels fundadors vàrem creure que calia cercar un criteri més o menys objectiu, que no pogués ser posat en judici en funció de motius d'amistat, de proximitat, de coneixements tècnics o científics, polítics,... Es va optar pel criteri - hagués pogut ser qualsevol altre -  de persones que haguessin estat alcaldes o regidors de cultura en els mandats dels dos primers. I així en resulta la llista dels fundadors, que després d'un parell de reunions preparatòries i sobre alguns esborranys d'estatuts i d'acte de constitució, vàrem fer el pas definitiu de la fundació.

Hi ha antecedents?

A l'Escala, al període de la preguerra i la república hi havia una associació amb objectius similars a aquesta. Era una delegació d'una associació d'àmbit nacional de Catalunya, i es deia Amics de l'Art Vell. De tot plegat en Jordi Gallegos en va fer un bon treball de recerca, que està publicat a la "Revista d'Història Universitària".  Més tard, a la immediata postguerra, el director d'Empúries Martín Almagro va activar també una associació d'amics d'Empúries, que entre altres activitats va finançar la publicació d'alguns llibres sobre recerques emporitanes.

I per què aquest nom tan estrambòtic?

Untikesken era un dels noms ibers de la ciutat d'Empúries. La idea parteix de la voluntat de que l'associació s'orienti des de l'òptica i el punt de vista dels autòctons, dels habitants dels territori, des d'aleshores en l'època clàssica, però també en els moments actuals. Tothom és conscient del valor de la cultura grega i la romana en temps passats i la seva encara influència actual, però al costat d'aquelles existia també una població autòctona que rebia i s' interrelaciova amb les noves aportacions foranes, tot integrant certs aspectes, de forma similar al que succeeix ara i al que ha passat al llarg dels segles en aquest territori, que és de pas i d'acollida.

Ho hem celebrat?

A Ullastret, a l'Ibèric -un restaurant-, entorn d'una taula. Com manen els cànons i s'ha fet des de sempre per ressaltar tots els actes solemnes.

I ara què?

Ara estem en plena tramitació formal. Ja hem demanat el registre a la Generalitat i tenim un NIF provisional. Esperem la inscripció definitiva, d'uns estatuts que són certament atípics, doncs hem volgut inspirar-nos en el món clàssic: l'Associació Untikesken serà un duumvirat.
Ja hem presentat l'entitat al MAC-Empúries i a l'Ajuntament. I el dilluns dia 18 d'agost farem una roda de premsa de presentació.
L'objectiu immediat és créixer i ser molts associats. Com més serem, més pressió, il·lusió i capacitat hi haurà per organitzar activitats i ajudar a la recerca i ala difusió d'Empúries.

I jo puc associar-m'hi?

I tant! Envia'n s un e-mail a l'adreça untikesken@gmail.com i et direm com fer-ho.




Acte de constitució de l’Associació Cultural d’Amics del Museu d’Empúries - UNTIKESKEN



A l’Escala, a trenta ú de juliol del 2008, essent les 21 hores, es reuneixen les persones següents:

1. Manel Armas i Gómez, major d’edat, proveït de D.N.I. núm. 46.105.196-V, de nacionalitat espanyola i veïnatge civil català, domiciliat a L’Escala, Ave Maria, núm. 27, 2on.

2. Jordi Boix i Llonch, proveït de D.N.I. núm. 40.266.382-Y, de nacionalitat espanyola i veïnatge civil català, domiciliat a L’Escala, carrer Ave Maria , núm. 17.

3. Rafel Bruguera i Batalla, major d’edat, proveït de D.N.I. núm. 77.899.333-N, de nacionalitat espanyola i veïnatge civil català, domiciliat a L’Escala, carrer Vilabertran, núm. 25.

4. Maria Josep Dubé i Moreno, major d’edat, proveïda de D.N.I. núm. 77.891.978-V, de nacionalitat espanyola i veïnatge civil català, domiciliada a L’Escala, carrer Mirador del Padró, núm. 32.

5. Josep Maria Guinart i Solà, major d’edat, proveït de D.N.I. núm. 46.317.710-B, de nacionalitat espanyola i veïnatge civil català, domiciliat a L’Escala, carrer Gregal núm. 22.

6. Rafel Sabadí i Hereu, major d’edat, proveït de D.N.I. núm. 40.269.233-M, de nacionalitat espanyola i veïnatge civil català, domiciliat a L’Escala, carrer de l’Església núm. 2.

M A N I F E S T E N:

I. Que en la seva condició d’exalcaldes de l’Escala i d’exregidors de cultura dels mandats dels anteriors, coneixen i són conscients del valor i la transcendència d’Empúries pel passat, present i futur de la vila de l’Escala, i coincideixen en la necessitat de potenciar tot el possible i rendibilitzar la seva existència, també des de l’òptica de la denominada “societat civil”. Que l’enfocament que cal donar a l’acció col·lectiva, ha de ser, entre altres, des de la mirada i la visió de la població autòctona –la que viu i treballa a l’Escala–, de la mateixa manera que el conjunt monumental d’Empúries també s’ha de llegir des de la visió del pobladors autòctons del territori, de la tribu ibera dels Indiketes, al costat de com s’ha vingut fent especialment fins ara, des de la vessant de l’arribada de la cultura grega i més tard de la romana. Això explica i fonamenta, haver triat el nom iber d’Empúries, UNTIKESKEN com a nom de l’Associació, que fundada amb el criteri objectiu de la condició dels a dalt relacionats, té vocació d’obrir-se immediatament a tothom que hi estigui interessat.

II. Que tant en quant va ser l’època d’influència romana la que més incidència va tenir, vist des del punt de vista actual, en el conjunt monumental d’Empúries, els fundadors volen fer una picada d’ullet a la història i establir la representació i direcció de l’Associació a similitud de la majoria de magistratures romanes (dos cònsols, dos pretors, dos questors, dos censors, dos tribús, dos duumvirs, –alcaldes–), i dotar-se d’una doble presidència, tot i ser conscient de les dificultats que aquesta singularitat –per atípica però no descartada per la llei– pot representar.

III. Que l’Associació que pretenen fundar neix amb voluntat unànime i inequívoca de col·laborar, de coordinar-se i de sumar esforços amb les institucions públiques, directa i indirectament implicades i responsables del Conjunt Monumental d'Empúries.

I  A C O R D E N :

Primer.- Constituir l’entitat denominada
Associació Cultural d’Amics del Museu d’Empúries  UNTIKESKEN.

Segon.- Aprovar els estatuts pels que s’ha de regir, que signen tots els fundadors en senyal de conformitat.

Tercer.- Elegir la Junta Directiva següent:

Presidents: Rafel Bruguera i Batalla i Josep Maria Guinart i Solà
Secretari: Mari Dubé i Moreno
Tresorer: Manel Armas i Gómez
Vocals: Jordi Boix i Llonch i Rafel Sabadí i Hereu


Quart- Establir una quota anual de 20 euros.